In de eerste helft van 2018 zijn er grote stappen gezet in het zijden kousen-project. Ruim 100 deelnemers deden mee aan een serie van workshops op Texel, in Leiden en in Huis van Hilde in Castricum. Vrijwilligers kwamen uit heel Nederland  maar ook uit Duitsland, Hongarije, Portugal en Engeland naar Nederland om mee te doen aan het project. Het enthousiasme was groot onder de deelnemers en men beet zich vanaf het begin vast in de dunne naalden en zijde. Ook na deze workshops blijken de deelnemers vasthoudend: van de ruim 100 dames en 1 heer hebben er 40 besloten de hele kous te gaan breien. Kijk hier de documentaire over de workshops in Huis van Hilde.

Een terugblik op de workshops 

In januari en februari ontvingen we de deelnemers van het zijden kousen-project in groepen van ongeveer 25 vrouw/man. Eerst was Museum Kaap Skil aan de beurt voor met name de deelnemers van Texel en uit Noord-Nederland. Daarna kwamen de overige breiers in Leiden bijeen. Deze eerste bijeenkomsten waren bedoeld om kennis te maken met de materialen en hiermee te oefenen. Na een uitleg over het project stortten de deelnemers zich dan ook vol overgave op de breinaalden en zijde. We proberen in deze sessies twee naalddiktes uit (dun tot nog dunner) en drie soorten zijde: zowel ontgomde zijde als zijde-waar-de-gom-nog-aan-zit. Want…historische bronnen geven aan dat zijde meestal met de gom er nog aan werd verwerkt en daarna “in het stuk” werd ontgomd. Dat is even wennen, want niet-ontgomde zijde is stug en werkt niet zo lekker. Maar ja, de gladde zijde ook niet echt: het glijdt van je naalden af, je krijgt er geen vat op. Wat een gepriegel! Gelukkig hebben we te maken met de creme de la creme uit de Europese breiwereld en deze dames (en heer) geven niet zomaar op. Moedig toog iedereen naar huis: met naalden en een aantal soorten zijdes om thuis de proeflapjes af te maken. Deze proeflapjes gebruiken we vervolgens om vast te stellen welke zijde en naalden het meest geschikt zijn om de kous mee te gaan reconstrueren. En…om een beetje een gevoel te krijgen bij hoeveel tijd het gaat kosten om die kous te gaan breien.

Het resultaat van deze inspanningen werd op 10 en 11 maart zichtbaar. Alle 100 deelnemers kwamen toen bijeen in Huis van Hilde in Castricum en leverden daar hun proeflapjes in. Hier wachtte hen een afwisselend programma van lezingen over het patroon van de kous, de geschiedenis van de kousenbrei-industrie, de vondsten van Texel (met dank aan mw. R. Lugtigheid) en een aantal breiopdachten. Dit keer werden de vormende technieken van de kous uitgeprobeerd en kon er gediscussieerd worden over welke technieken gebruikt zijn bij het maken van de originele kous. Heel leerzaam, niet alleen voor de deelnemers, maar ook voor het projectteam!

  

Als kers op de taart kregen de breiers de kans om de originele kousen in het echt te bezichtigen in het depot van Huis van Hilde. Onder toeziend oog van de collectiebeheerders bogen de deelnemers zich daar over de kousen.

Workshops zijden kousen-project Texel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *