Een van de meest spectaculaire textielvondsten in Nederland van de laatste jaren is de kleding die werd gevonden in een scheepswrak dat rond 1640 is gezonken op de rede van Texel. Met name de zijden jurk en het paar zijden kousen die in dit wrak zijn gevonden spreken enorm tot de verbeelding. De vondsten uit het wrak ontvingen, terecht, een enorme landelijke, maar ook internationale belangstelling.

Onlangs is de analyse van het paar zijden kousen uit dit wrak van start gegaan. De kousen bevinden zich momenteel in het geklimatiseerde depot van het provinciaal depot in Castricum (Huis van Hilde).

Breien is een vrij jonge techniek en het onderzoek naar gebreide objecten is pas recentelijk begonnen. Alhoewel zijden kousen bekend zijn uit musea in heel Europa zijn beschrijvingen in catalogi vaak summier en is nog niet eerder systematisch en in detail onderzoek gedaan naar en gepubliceerd over een of meerdere zijden kousen. Het onderzoek naar de kousen van Texel kan daardoor informatie geven over de manier waarop ze zijn gemaakt en gebruikt, maar mogelijk ook over de herkomst er van.

Meer weten? neem dan contact op met info@textilearchaeology.nl.

Onderzoek zijden kousen Texel gestart

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *